In 'smart buildings' verwarm, koel en ventileer je op de juiste tijdstippen, in de ruimtes waar mensen aanwezig zijn en dan ook nog eens exact afgestemd op het aantal personen. Hierdoor kun je veel energie besparen en de CO2-voetafdruk van je gebouw verkleinen. Onderzoek toont aan dat je met slimme gebouwen 10 procent CO2 besparing kunt realiseren op de totale energierekening van een gebouw en 20 procent in relatie tot de energie die nodig is voor klimatisering. Door middel van gebouwautomatisering meet je in slimme gebouwen diverse parameters om onder andere de ventilatie, koeling en verwarming goed te kunnen aansturen.
Vraaggestuurde klimaatregeling
Een ruimte verwarmen en koelen op basis van de aanwezigheid van personen komt steeds vaker voor. Het lijkt eenvoudig, maar in de praktijk zitten er wel haken en ogen aan. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat een ruimte aangenaam is als er één persoon aanwezig is, maar ook als er veel meer mensen aanwezig zijn?
En toch is het slim regelen van het binnenklimaat in relatie tot het aantal aanwezige personen een verstandige keuze gezien het effect op de energierekening en de duurzaamheid. Neem het ventileren. Je bespaart energie door de hoeveelheid ventilatielucht te beperken en alleen daar te ventileren wanneer het nodig is. Deze vraaggestuurde ventilatie wordt uitgevoerd door het CO2-percentage in een ruimte te meten. Het ventilatiesysteem bevat sensoren die het CO2-gehalte in de lucht detecteren en vervolgens automatisch de unit in een hogere stand laten draaien, net zo lang tot het gehalte weer op het gewenste peil is. Zo wordt de vervulde lucht verdreven en maakt deze plaats voor frisse, zuurstofrijke lucht.
Veelzijdige ruimteregelaars en thermostaten
Ook het meten en regelen van de temperatuur in ruimtes met behup van thermostaten, ruimteregelaars en ruimtebedieningsunits draagt bij aan een uitgekiende gebouwbeheersing. Met slimme thermostaten en regelaars kun je overigens ook de ventilatie of zonwering van een gebouw bedienen. Er zijn ook regelaars verkrijgbaar die naast de temperatuur de ventilatie (CO2) en luchtvochtigheid regelen. Ruimtebedieningsunits kunnen worden uitgebreid met CO2- of relatieve vochtigheid-meting.
Toekomstbestendige oplossingen
Toekomstbestendige energiezuingie oplossingen in gebouwautomatisering zijn er inmiddels ook met draadloze sensoren. Dit nieuwe systeem, Proxima Wireless genoemd, biedt bij een gebouw met veel meetpunten een efficiëntere oplossing dan LoRa of SigFox.
Proxima® Wireless werkt op de nieuwste 2.4 Ghz low powered Bluetooth technologie van U-blox, die veel minder energie verbruikt, waardoor batterijen langer mee gaan. Samen met de Lumenradio Mesh-technologie vormt dit dé oplossing voor de toekomst. Je kunt instellingen eenvoudig wijzigen via Bluetooth met de mobiele app: Produal My Tool®.
Deze nieuwe technologie is 'IoT-ready' (Internet of Things). De Proxima Wireless-transmitters communiceren via de gateway naar het internet, waardoor het mogelijk is gegevens naar elke cloudservice te verzenden. Dit maakt het systeem hybride, omdat dezelfde meetgegevens kunnen worden gebruikt voor zowel lokale regelingen als voor analysedoeleinden in de cloud. Je hebt dus maar één netwerk nodig voor de vereisten van gebouwautomatisering en IoT.
Slim en flexibel
Als processen als verwarming, ventilatie en airconditioning in een gebouw geautomatiseerd verlopen, dan realiseer je naast meer comfort voor de gebruikers ook betere energieprestaties van het gebouw. En zo besparen slimme gebouwen energie, mits de installaties flexibel kunnen worden ingezet om exact te voldoen aan de concrete behoefte van het gebouw op een bepaald moment.